Tips om de mooiste foto’s te maken

Bij een goede blog hoort niet alleen, of juist, een goed geschreven tekst, maar zeker ook mooie foto’s. We vinden het allemaal leuk om plaatjes te kijken en zijn erg visueel ingesteld. Je kunt foto’s van internet van een beeldbank halen, maar het is natuurlijk veel leuker én persoonlijker om zelf foto’s te maken. Ik geef je mijn tips hoe je de mooiste foto’s kunt maken.

Even een kanttekening vooraf: ik ben geen professionele fotograaf. Wel vind ik het erg leuk om foto’s te maken en ben ik er sinds Viva la Vintage ook vaker mee bezig. In het verleden heb ik zelfs eens een fotocursus gevolgd, maar vaak fotografeer ik vooral op gevoel. Door de jaren heen heb ik zo mijn eigen manier ontwikkeld om foto’s te maken en ik geef je graag mijn tips. Deze kun je toepassen wanneer je met een professionele camera fotografeert, maar ook als je met je telefoon foto’s maakt.

Tip 1 – Daglicht

Je foto staat of valt met goed daglicht. Wanneer het te donker is, levert dit geen mooie plaatjes op. ’s Ochtends net wanneer de zon is opgekomen, heb je vaak het mooiste licht. Zorg dan dat je het licht in je rug hebt, of van de zijkant en niet tegen het licht in fotografeert.

Urban jungle

Tip 2 – Styling

Deze tip is handig wanneer je interieurfoto’s maakt. Je wilt natuurlijk dat je huis er opgeruimd, netjes, maar ook levendig uitziet. Mijn tip: maak een styling zoals je deze ook in het dagelijkse leven neer zou zetten. Natuurlijk creëer je voor de foto het perfecte plaatje en maak je het misschien iets mooier dan het is, maar het moet ook niet te overdreven zijn. Geef er je eigen draai en styling aan en de foto’s wordt meteen persoonlijk.

foto 2

Tip 3 – Eyecatcher

Een paar opvallende, kleurrijke accessoires geven sfeer aan je huis. Wanneer je een opvallend vaasje of kleurrijk kussen in je styling plaatst, trekt dit meteen de aandacht. Het fleurt je foto direct op.

Krukje

Tip 4 – Hou het recht

Probeer de horizon en verticale lijnen recht te houden. Zeker wanneer je, net zoals ik, veel interieurfoto’s maakt, kan het achteraf lijken alsof het kastje naar voren komt of de vaas om lijkt te vallen. Jammer! De foto wordt hierdoor onbewust minder mooi. Je kunt op je camera of telefoon een raster instellen waardoor je direct ziet of een lijn recht is. Wanneer je hier op let met het fotograferen, scheelt je dit veel tijdens het nabewerken.

foto 1

Zo moet het dus niet 😉

Ik ben benieuwd wat je van mijn tips vindt en hoor jouw ultieme tip graag!

Tags:

  1. Linda

    11 april 2016 om 09:42

    Leuke blog weer Fem over m’n passie fotografie ???

Laat een reactie achter