Review: Gamma krijtverf Wood & Wall

Voor Viva la Vintage ging ik aan de slag met Gamma krijtverf. Deze verfsoort geeft een extra mat en poederachtig effect en ik knapte daarmee een vintage kinderbureautje op. Het resultaat: een vintage kinderbureau met een stoere, maar nog steeds authentieke uitstraling. Ik ben blij! Ik laat de Gamma krijtverf Wood & Wall uitgebreid aan je zien!
Kinderbureau - Be Blooming
Ik hoor je denken: ’krijtverf dat is toch verf waar je met krijt op kunt tekenen?’. Dat is namelijk precies de associatie die ik ook met krijtverf had! Maar krijtverf is niet hetzelfde als schoolbordverf. Krijtverf is een verfsoort op waterbasis die extra mat is en een poederachtig resultaat geeft. Daarnaast kun je het op veel ondergronden gemakkelijk aanbrengen (zonder te schuren!) en droogt de verf erg snel.  Vooral het feit dat je zonder schuren kunt verven, sprak me direct erg aan. Ik hou van meubels opknappen en met de verfkwast in de weer zijn. Maar dat schuren is nooit echt mijn ding geweest. Dat vind ik vaak een beetje te veel moeite en tijd kosten en ongeduldig als ik ben, duurt mij dat altijd te lang haha.

Ik moet toegeven dat Steven al zo’n half jaar geleden over deze verf begon en ik hem toen echt vragend aankeek met ’gewone verf is toch ook prima?’. Ondertussen las ik er steeds meer over, verscheen er in de bouwmarkt ook krijtverf in de schappen en werd ik beetje bij beetje enthousiaster. Zo gaat dat overigens vaker bij ons hoor. Steven pakt trends veel eerder op en waar ik in het begin nog een beetje sceptisch ben, volg ik zijn advies later maar al te graag op.

Gamma krijtverf - Be Blooming

Ik koos voor de Gamma krijtverf Wood & Wall in de kleur Boreal Blue. Op internet vind je tal van andere soorten krijtverf of milkpaint van bijvoorbeeld Annie Sloan Chalk Paint.  Ik koos voor Gamma krijtverf Wood & Wall omdat deze verf snel en gemakkelijk verkrijgbaar is. Ter vergelijking: Annie Sloan Chalk Paint is niet overal verkrijgbaar en in Noord-Brabant zijn slechts 3 verkooppunten. Eén in Eindhoven, dat dan weer wel. Maar na alle positieve verhalen die ik erover gelezen had en nog weinig over ervaringen met de Gamma krijtverf was ik daar juist erg benieuwd naar.

Gamma zegt over de krijtverf: ’Extra matte watergedragen krijtverf met poederachtige uitstraling. Geef uw meubels en binnenmuren de cottagesfeer van de Engelse countryside. Afwasbaar, reukarm en niet vergelend.’
Gamma heeft 11 kant-en-klare kleuren in het assortiment, maar kleuren mengen zodat je zelf je gewenste kleur hebt is ook mogelijk. De kleur die ik heb gebruikt (Boreal Blue) is gemengd.

Gamma krijtverf - Be Blooming

Wel of niet schuren?

De allerbelangrijkste reden dat ik voor krijtverf koos, was het feit dat je het object van te voren niet hoeft te schuren. Bij Gamma krijtverf bleef dat nog een beetje in het ongewisse en de medewerker vertelde mij dat je altijd moet schuren, ongeacht welke verfsoort je ook gebruikt. Het vintage kinderbureautje wat ik wilde opknappen was niet helemaal glad en had nog resten van de laklaag dus besloot ik – om het zekere voor het onzekere te nemen – het licht op te schuren. Gelukkig deed Steven dat voor mij. Daarna heb ik het vintage bureautje ontvet.

Lets go!

Gamma krijtverf - Be Blooming Gamma krijtverf - Be Blooming

Krijtverf heeft als eigenschap dat het een authentieke en verweerde uitstraling geeft. Het beste is dan ook om voor een meubel een platte kwast te gebruiken zodat je dat effect krijgt. Bij gebruik van een roller zal het wat strakker en egaler worden en dat hoeft niet. Je mag bij krijtverf wel de kwaststrepen zien, dat versterkt het doorleefde effect alleen maar! Krijtverf is wat dikker dan gewone verf, maar strijkt erg gemakkelijk uit. Je hebt maar een heel klein beetje nodig om het dekkend te krijgen. De Gamma krijtverf strijkt heel gemakkelijk uit en is prettig om mee te werken. Doordat de verf wat dikker is, loopt deze niet zo snel uit. Daarnaast is de verf afwasbaar (heel fijn, want op één of andere manier heb ik altijd op de raarste plekken verf zitten) en reukarm. Het was die dag geen weer om buiten te verven en doordat de krijtverf reukarm is, heb ik gewoon binnen in de huiskamer geverfd. Dat ging prima. Het gaf wel een beetje een verfgeur af, maar niet overheersend zoals bij normale verf.

In een uurtje had ik het hele bureautje geverfd en op de plekken waar het al begon op te drogen, was het resultaat al een beetje zichtbaar. Wat een mooie kleur en effect! Een tweede verflaag was niet nodig.

Voor:

Vintage kinderbureau - Be Blooming

Na:

Kinderbureau - Be Blooming

Nadat ik klaar was met het bureautje verven had ik eigenlijk nog wel zin om nog iets te gaan verven. Gelukkig hebben we nog spullen genoeg staan die opgeknapt kunnen worden en ging ik aan de slag met een vintage kinderstoeltje. Ook dat ging net zo makkelijk en vlot en ook dat resultaat is prachtig!

Zoals je wellicht al zult merken: ik ben fan van krijtverf! Het werkt gemakkelijk en snel, je kunt in een middagje gemakkelijk een meubel opknappen en hebt weinig tijd aan voorbereiding nodig. De Gamma krijtverf Wood & Wall krijgt van mij een dikke voldoende. Ik ben enthousiast geworden en benieuwd naar de mogelijkheden die er nog meer met krijtverf zijn!

Pluspunten krijtverf:

  • De verf is op waterbasis en droogt hierdoor snel. Daarnaast is het minder vergelend en reukarm dan normale verf.
  • Schuren is in bijna alle gevallen niet nodig (tenzij je een ondergrond hebt die erg zuigend is).
  • De verf is extra mat.
  • Het geeft een authentieke en doorleefde uitstraling.
  • Het heeft een groot dekkend vermogen.
  • Je kunt met allerlei verftechnieken aan de slag gaan waardoor je een nóg ouder en authentieker resultaat krijgt waarbij het bijvoorbeeld lijkt alsof het echt een meubel is van vroeger waarbij de verf licht is afgebladderd.

Minpunten:

Ik kan er eerlijk gezegd geen bedenken!

Heb jij al eens met krijtverf gewerkt? En, wat vond je ervan? Ik ben heel erg benieuwd naar je reactie!
PS het kinderbureautje is te koop in de webshop van Viva la Vintage!

Tags: