Houten vloer lakken: mijn ervaringen

In ons huis ligt een oude eikenhouten vloer. Volgens kenners een prachtige vloer, maar niet onze smaak. Daarnaast heeft de houten vloer door de jaren heen enkele beschadigde plekken verzameld en is deze nodig toe aan een opfrisbeurt. Een lichte vloer heeft onze voorkeur en daarom hebben we besloten om de vloer lichtgrijs te lakken. En we hebben hier geen moment spijt van gehad!

Tijdens de verbouwing van ons huis hebben we zoveel mogelijk klussen zelf gedaan. Met allebei geen kluservaring, maar ervaren klussers in de familie en vriendengroep gingen we het avontuur vol vertrouwen aan. De houten vloer in de woonkamer trok bij de bezichtiging van het huis niet direct mijn aandacht. Voor de liefhebbers, zo zag het eruit:

Eikenhouten vloer - Be Blooming Houten vloer woonkamer lakken

Ik probeerde óveral doorheen te kijken, dus zag de vloer eigenlijk nog niet in het totaalplaatje passen. Nadat we de sleutel kregen, ging er afdekzeil overheen en zag ik de vloer weken niet. Toch kwam er een moment dat we moesten beslissen wat we met de vloer gingen doen. Eruit halen? Of laten liggen en verven? In de toekomst willen we nog ooit een aanbouw aan de achterkant van het huis maken, dus het zou zonde zijn om een nieuwe vloer in de woonkamer te leggen die over een paar jaar vervangen moet worden. Ook wisten we eigenlijk nog niet wat voor vloer onze voorkeur zou hebben. Van een houten visgraatvloer tot een gietvloer, pvc in houtlook of toch ‘gewoon’ hout? Zoveel wensen en ideeën. Op Pinterest viel mijn oog steeds op afbeeldingen met witte houten vloeren.

Witte houten vloer - Bron: Binti HomeBron: Binti Home

Witte houten vloer in combinatie met groene muurBron: turbulences deco

Toen we nog dachten dat de muur in de woonkamer groen zou worden.

Steven was hier al langer heel enthousiast over, maar ik hield het idee af omdat ik niet wilde dat het kil en sfeerloos zou worden. Of dat ik de hele dag met de stofzuiger in de weer zou zijn, omdat je alles op de vloer ziet. Totdat ik ineens bedacht: de vloer wordt lichtgrijs, precies in dezelfde kleur als de muur! Lichtgrijs is warmer en geeft meer sfeer dan wit.
We zouden ook dit klusje zelf wel even klaren, maar de weken gingen voorbij en inmiddels waren we van ons appartement naar onze ouders verhuisd om daar tijdelijk te vertoeven. Super fijn dat dit kon, maar op een gegeven moment wil je dat het huis klaar is en dat je er samen kunt wonen. Omdat het schuren van een houten vloer best een precies werkje is (je schuurt ergens te hard en je gaat wellicht te diep door de toplaag heen), we de juiste materialen niet in huis hadden en moesten lenen én we alleen nog maar de weekenden hadden om te klussen, besloten we om het schuren en lakken van de houten vloer uit te besteden.

Houten vloer lakken, eerst schuren Eerst schuren,

Houten vloer lakken in de grondverf - Be Bloomingdan de grondverf,

Houten vloer lichtgrijs lakken, eerste laag - Be Bloomingen dan de eerste laklaag, met als resultaat:

Houten vloer lichtgrijs of bijna wit lakken

Via vrienden maakten we kennis met René Hendriks van Hendriks Parket. We vertelden onze wensen en na de mogelijkheden te hebben besproken kwam René kijken en nam hij enkele voorbeelden mee. Aanvankelijk was het idee om de vloer te schuren en te behandelen met olie om een whitewash effect te krijgen. Want een houten vloer lakken, daar moest je niet aan beginnen hoorden we in onze omgeving. Maar de voorbeelden die ik aan René liet zien, waren toch echt gelakte vloeren. René stelde ons gerust dat het lakken van een vloer niet zoveel nadelen met zich meebrengt en dat je de laklaag er altijd nog af kunt schuren om de oorspronkelijke kleur terug te krijgen. Wel is er natuurlijk kans op beschadigingen en krasjes en moet je de vloer om de drie tot vijf jaar opnieuw lakken. Na dit eerlijk advies ging René al heel snel aan de slag en binnen een week hadden wij een nieuwe vloer!

Houten vloer lichtgrijs gelakt met vintage buffetkast- Be Blooming Houten vloer lichtgrijs gelakt met gekleurde OMG zuiver stoelen - Be Blooming

Houten vloer gelakt met lichtgrijze verf en vintage bureau

Eikenhouten vloer lichtgrijs gelakt, bruine suède bank en Denim Drift op de muur

Hoe bevalt de vloer nu?

We wonen hier nu bijna twee jaar en hebben nog geen moment spijt gehad van de vloer. We zijn zo blij met het resultaat! De lichtgrijze vloer past perfect bij de rest. Bij de kleuren op de muur en de meubels, maar ook bij de grijze keuken en Portugese tegels. Daarnaast hebben we het geluk dat je er niet alles op ziet. We zijn super blij met het resultaat!

Hoe vind jij het geworden? Laat het me weten in de reacties!

Tags:

  1. Rachel Kromdijk

    4 februari 2020 om 11:18

    Wauw wat heb je dit goed aangepakt zeg, het past echt perfect bij je meubels!

Laat een reactie achter