Review: Gamma krijtverf Wood & Wall

Voor Viva la Vintage ging ik aan de slag met Gamma krijtverf. Deze verfsoort geeft een extra mat en poederachtig effect en ik knapte daarmee een vintage kinderbureautje op. Het resultaat: een vintage kinderbureau met een stoere, maar nog steeds authentieke uitstraling. Ik ben blij! Ik laat de Gamma krijtverf Wood & Wall uitgebreid aan je zien!
Kinderbureau - Be Blooming
Ik hoor je denken: ’krijtverf dat is toch verf waar je met krijt op kunt tekenen?’. Dat is namelijk precies de associatie die ik ook met krijtverf had! Maar krijtverf is niet hetzelfde als schoolbordverf. Krijtverf is een verfsoort op waterbasis die extra mat is en een poederachtig resultaat geeft. Daarnaast kun je het op veel ondergronden gemakkelijk aanbrengen (zonder te schuren!) en droogt de verf erg snel.  Vooral het feit dat je zonder schuren kunt verven, sprak me direct erg aan. Ik hou van meubels opknappen en met de verfkwast in de weer zijn. Maar dat schuren is nooit echt mijn ding geweest. Dat vind ik vaak een beetje te veel moeite en tijd kosten en ongeduldig als ik ben, duurt mij dat altijd te lang haha.

Ik moet toegeven dat Steven al zo’n half jaar geleden over deze verf begon en ik hem toen echt vragend aankeek met ’gewone verf is toch ook prima?’. Ondertussen las ik er steeds meer over, verscheen er in de bouwmarkt ook krijtverf in de schappen en werd ik beetje bij beetje enthousiaster. Zo gaat dat overigens vaker bij ons hoor. Steven pakt trends veel eerder op en waar ik in het begin nog een beetje sceptisch ben, volg ik zijn advies later maar al te graag op.

Gamma krijtverf - Be Blooming

Ik koos voor de Gamma krijtverf Wood & Wall in de kleur Boreal Blue. Op internet vind je tal van andere soorten krijtverf of milkpaint van bijvoorbeeld Annie Sloan Chalk Paint.  Ik koos voor Gamma krijtverf Wood & Wall omdat deze verf snel en gemakkelijk verkrijgbaar is. Ter vergelijking: Annie Sloan Chalk Paint is niet overal verkrijgbaar en in Noord-Brabant zijn slechts 3 verkooppunten. Eén in Eindhoven, dat dan weer wel. Maar na alle positieve verhalen die ik erover gelezen had en nog weinig over ervaringen met de Gamma krijtverf was ik daar juist erg benieuwd naar.

Gamma zegt over de krijtverf: ’Extra matte watergedragen krijtverf met poederachtige uitstraling. Geef uw meubels en binnenmuren de cottagesfeer van de Engelse countryside. Afwasbaar, reukarm en niet vergelend.’
Gamma heeft 11 kant-en-klare kleuren in het assortiment, maar kleuren mengen zodat je zelf je gewenste kleur hebt is ook mogelijk. De kleur die ik heb gebruikt (Boreal Blue) is gemengd.

Gamma krijtverf - Be Blooming

Wel of niet schuren?

De allerbelangrijkste reden dat ik voor krijtverf koos, was het feit dat je het object van te voren niet hoeft te schuren. Bij Gamma krijtverf bleef dat nog een beetje in het ongewisse en de medewerker vertelde mij dat je altijd moet schuren, ongeacht welke verfsoort je ook gebruikt. Het vintage kinderbureautje wat ik wilde opknappen was niet helemaal glad en had nog resten van de laklaag dus besloot ik – om het zekere voor het onzekere te nemen – het licht op te schuren. Gelukkig deed Steven dat voor mij. Daarna heb ik het vintage bureautje ontvet.

Lets go!

Gamma krijtverf - Be Blooming Gamma krijtverf - Be Blooming

Krijtverf heeft als eigenschap dat het een authentieke en verweerde uitstraling geeft. Het beste is dan ook om voor een meubel een platte kwast te gebruiken zodat je dat effect krijgt. Bij gebruik van een roller zal het wat strakker en egaler worden en dat hoeft niet. Je mag bij krijtverf wel de kwaststrepen zien, dat versterkt het doorleefde effect alleen maar! Krijtverf is wat dikker dan gewone verf, maar strijkt erg gemakkelijk uit. Je hebt maar een heel klein beetje nodig om het dekkend te krijgen. De Gamma krijtverf strijkt heel gemakkelijk uit en is prettig om mee te werken. Doordat de verf wat dikker is, loopt deze niet zo snel uit. Daarnaast is de verf afwasbaar (heel fijn, want op één of andere manier heb ik altijd op de raarste plekken verf zitten) en reukarm. Het was die dag geen weer om buiten te verven en doordat de krijtverf reukarm is, heb ik gewoon binnen in de huiskamer geverfd. Dat ging prima. Het gaf wel een beetje een verfgeur af, maar niet overheersend zoals bij normale verf.

In een uurtje had ik het hele bureautje geverfd en op de plekken waar het al begon op te drogen, was het resultaat al een beetje zichtbaar. Wat een mooie kleur en effect! Een tweede verflaag was niet nodig.

Voor:

Vintage kinderbureau - Be Blooming

Na:

Kinderbureau - Be Blooming

Nadat ik klaar was met het bureautje verven had ik eigenlijk nog wel zin om nog iets te gaan verven. Gelukkig hebben we nog spullen genoeg staan die opgeknapt kunnen worden en ging ik aan de slag met een vintage kinderstoeltje. Ook dat ging net zo makkelijk en vlot en ook dat resultaat is prachtig!

Zoals je wellicht al zult merken: ik ben fan van krijtverf! Het werkt gemakkelijk en snel, je kunt in een middagje gemakkelijk een meubel opknappen en hebt weinig tijd aan voorbereiding nodig. De Gamma krijtverf Wood & Wall krijgt van mij een dikke voldoende. Ik ben enthousiast geworden en benieuwd naar de mogelijkheden die er nog meer met krijtverf zijn!

Pluspunten krijtverf:

 • De verf is op waterbasis en droogt hierdoor snel. Daarnaast is het minder vergelend en reukarm dan normale verf.
 • Schuren is in bijna alle gevallen niet nodig (tenzij je een ondergrond hebt die erg zuigend is).
 • De verf is extra mat.
 • Het geeft een authentieke en doorleefde uitstraling.
 • Het heeft een groot dekkend vermogen.
 • Je kunt met allerlei verftechnieken aan de slag gaan waardoor je een nóg ouder en authentieker resultaat krijgt waarbij het bijvoorbeeld lijkt alsof het echt een meubel is van vroeger waarbij de verf licht is afgebladderd.

Minpunten:

Ik kan er eerlijk gezegd geen bedenken!

Heb jij al eens met krijtverf gewerkt? En, wat vond je ervan? Ik ben heel erg benieuwd naar je reactie!
PS het kinderbureautje is te koop in de webshop van Viva la Vintage!

Tags:

 1. Lieke

  21 december 2015 om 22:23

  Wat leuk! Mooi opgeknapt! Ik ben ook fan van krijtverf en dan met name van het merk Farrow & Ball. Is alleen wel bij de speciaalzaak verkrijgbaar, maar werkt erg prettig. Jij kunt vanaf nu dus ook niet meer zonder haha..ben benieuwd naar je volgende project!

 2. Femke

  22 december 2015 om 10:20

  Dankjewel! Farrow & Ball heb ik wel ooit van gehoord. Misschien ga ik die de volgende keer gebruiken, want inderdaad ik kan niet meer zonder haha.

 3. Linda

  21 december 2015 om 23:07

  Heel mooi is ie geworden Femke! Ik ben nu toch ook wel nieuwsgierig geworden naar deze verf en ga het zeker ook eens testen! Niet schuren van te voren klinkt goed.

 4. Femke

  22 december 2015 om 10:21

  Ja hè, dat is echt fijn! Scheelt zoveel tijd. Benieuwd wat je ervan vindt!

 5. Team Misceaup

  21 december 2015 om 23:43

  Tijdens onze zoektochten naar Trifted Treasures zagen we bij kringloop son een flinke showroom en assortiment van een soort gelijk product:

  https://www.kringloop-webwinkel.nl/index.php/webwinkel/abbondanza-verf

  Men heeft diverse voorbeelden in een groot gedeelte als grote shop in shop geplaatst in de winkel in son, Voor Steven op een steenworp afstand van zijn werk, Ik zou zeggen een bezoekje waard en wellicht snijdt het mes wel aan twee kanten voor jullie shop 😉

  Team Misceaup.

 6. Femke

  22 december 2015 om 10:23

  Dankjewel voor de tip! Heb wel ooit gehoord van Abbondanza, maar nog niet mee gewerkt. Wellicht de volgende keer!
  PS Ik zie dat jullie site live is. Gefeliciteerd en veel succes!

 7. Team Misceaup

  22 december 2015 om 15:53

  Ja dat klopt, we zijn live.! Dank je wel en jullie ook veel succes!

 8. Madeline

  22 december 2015 om 18:46

  Femke, wat is het bureautje mooi geworden!
  Nu ben ik benieuwd geworden naar de krijtverf van Gamma. Zelf gebruik ik die van Dubbelleven momenteel heel veel. Fijn in gebruik en geeft een mooi resultaat. (Een geheimpje: de dingen die ik heb opgeknapt/geschilderd met deze krijtverf, zijn bij mij ook niet altijd geschuurd. Echt ideaal!)

  Groetjes,
  Madeline

 9. Femke

  23 december 2015 om 10:53

  Dankjewel! Van Dubbelleven heb ik nog nooit gehoord, bedankt voor de tip! Ja, niet schuren is echt zo fijn! Ik ben helemaal fan.
  Groetjes, Femke

 10. michiel

  23 januari 2016 om 15:41

  Beste Femke,

  Ook is was erg enthousiast over de uitstraling van de krijtverf en heb dus onze wijnkast met Gamma verf behandeld.

  Ik heb hem licht geschuurd en ontvet zoals op de pot staat met wasbenzine.

  Het resultaat was super. Helaas merkte ik bij het verplaatsen van de kast dat ik weinig tot geen hechting had ik kan de verf er zo weer af krabben.

  Heb jij ook wasbenzine gebruikt? Dit verbaasde mij nl nogal.

  Na een bezoeken aan de Gamma en drie mails verder kreeg ik geen enkele reactie.

  Na een mail aan het hoofdkantoor kwam het volgende antwoord:

  Hartelijk dank voor uw bericht van 17 januari jl.

  Wij hebben uw klacht doorgestuurd naar het lab. Zij geven het volgende aan.

  Wasbenzine wordt wel vaker gebruikt als ontvetter. Afhankelijk van de houtsoort, trekt wasbenzine wel het hout in. Het duurt dan enige tijd voordat het uitgedampt is.
  Als er dezelfde dag nog overgeschilderd is, dan zal de wasbenzine waarschijnlijk nog niet (geheel) uit het hout zijn verdwenen en is er vermoedelijk te snel overgeschilderd.

  Teleurstellende reactie, neem vooral even de moeite sorry te zeggen aangezien ik een maand met ze bezig ben. En wachten na het ontvetten? Zet dat gerust op de pot….

  michiel

 11. Femke

  23 januari 2016 om 18:24

  Hoi Michiel, wat vervelend dat bij jou de verflaag loslaat. Ik heb het kinderbureautje met ammoniak ontvet en dezelfde dag nog geverfd. Ik heb er (nog) geen last van dat de verflaag loslaat.
  Groetjes, Femke

 12. Joyce

  21 augustus 2016 om 16:45

  Wasbenzine. Op een fles ammoniak zal vast ook niet staan om deze niet op eiken meubels te gebruiken maar het kan zwart kleuren. Ik zoek eerst informatie met bv wikipedia. Wasbenzine is iets vettig en daardoor eigenlijk niet goed overschilderbaar. Thinner is beter maar ook gevaarlijk voor brand en inademen en de damp die ook vuurgevaarlijk is moet er dus ook uit zijn. De reactie die je hebt ontvangen was bijna goed. Bouwmarkten geven mij wel meer informatie die niet helemaal klopt. Internet kan wel een grote informatiebron zijn.

 13. marion

  5 februari 2016 om 15:41

  Hallo Femke,ben nu mijn kast aan het verven met Wood & Wall Bluish Black van de Gamma.Eerste laag zit erop.Maar wat ik mij afvraag,moet ik tussen de tweede laag schuren? Groetjes Marion

 14. Femke

  5 februari 2016 om 17:00

  In principe kun je krijtverf zonder schuren aanbrengen, dus ook bij een tweede laag.

 15. marion

  5 februari 2016 om 17:20

  Dank je wel!De krijtverf Wood&Wall Bluish Black (Gamma)is echt super om mee te verven.Is de eerste keer dat ik krijtverf gebruik.Ben ook zeer tevreden ,volgende klusjes gebruik ik deze verf ook weer.Groetjes Marion

 16. Diana Kardijk

  22 februari 2016 om 13:16

  Mijn enorme bruine eiken kast staat al een poosje op de lijst voor een krijtschilder beurt. Ik zit nog te dubben over de kleur. Maar daar kom ik wel uit. Mijn grootste probleem was waar ik de verf kon kopen en ben zo blij dat Gamma nu ook krijtverf heeft en de gewenste kleur nog gemengd kan worden ook. Gamma hebben we op ons eiland. Verkooppunten van de andere merken zijn allemaal aan “de overkant”. Mij werd geadviseerd om de kast te reinigen met St. Marc. Heeft iemand daar ervaring mee? Je bureautje ziet er prachtig uit!

 17. Mireille

  18 maart 2016 om 13:37

  St. Marc is een hele goede ontvetter met een prettige geur (dennen), het ontvet ook veel beter dan ammoniak. Wel gebruiken volgens de aanwijzingen op de verpakking, anders laat het een residu achter op het verfwerk.

  Tip: bij de GAMMA kunnen ze ook Farrow and Ball kleuren in Wood & Wall krijtverf mengen op de GAMMA-mengmachine, ze hebben alleen het kleurnummer of -naam nodig en de machine doet de rest.

 18. Bodil

  23 maart 2016 om 13:39

  TIP: Ik heb afgelopen weekend de stof (geel/groen velours) van mijn oude jaren 50 rookstoel met krijtverf geverfd. Dit is heel goed gelukt. De truc is de verf vooraf met water te verdunnen en de stof met een plantenspuit wat vochtig te maken voordat je de verf met een kwast in de stof te wrijft. Het resultaat is heel mooi geworden. De stof heeft nu een mooie dekkende kleur antraciet (ik had nodig 500ml bluish black van Wood&Wall ). De stof voelt wel iets stugger aan maar geeft verder niet af. De houten armleuningen heb ik opgeschuurd. Resultaat is een hele hippe retro look.

 19. Femke

  25 maart 2016 om 12:55

  Dankjewel voor de tip! Leuk om een stoel op deze manier op te knappen.

 20. esther

  30 maart 2016 om 14:25

  zoals ik begrijp kan je over alles heen verven? ik denk toch wel eerst waslaag ontvetten? met amoniak.
  1 o2 lagen verf is dat alleen als je de kleur nog te licht vindt, of werkelijk 2 lagen nodig?
  om te beschermen kan je denk ik waslaag erover smeren toch, betreft tafels ed. ? wie geef mij antwoord, gr esther

 21. Suzanne

  18 april 2016 om 21:01

  Hoi,
  Ik heb de boyish blue voor de muur van de slaapkamer van onze zoon gebruikt.
  Maar nu merk ik dat als je bijvoorbeeld perongeluk met jou mouw lang de muur gaat, of wat dan ook, dat een veeg achterlaat.
  Herken jij dat? En heb je ook een idee hoe je de vegen weg zou kunnen halen? T wordt alleen maar erger als je de vegen weg probeert te krijgen…

 22. jack

  11 juni 2016 om 17:10

  Hoi Suzanne .

  de oplossing voor jouw probleem is heel simpel.
  De vuile plekken licht wegschuren (P240) .
  Dan de muur voorzien van zo genoemde muurvernis (verkrijgbaar bij de gamma)
  Je voorziet de muur dan van een afwasbare deklaag van vernis.

  Jack.

 23. Fiona Waterham

  22 april 2016 om 11:31

  Ik verf al jaren met Annie Sloan, maar vind de prijs van Gamma erg aantrekkelijk. Ik mis alleen een afwerking met wat of vernis. Is dat bij Gamma niet nodig?

 24. Noor

  24 april 2016 om 14:32

  Hallo,

  Ik heb een vraagje, ik heb schoolbordverf gekocht (van de Hema) maar het is een behoorlijk donkere kleur, kan ik dit mengen met normale witte verf of werkt het dan niet meer?

 25. Jannie Sluimer

  8 juni 2016 om 18:54

  Ja Fiona,dat vroeg ik mij dus ook af,bij de meeste krijtverven behandel je het daarna met n wax of bv,matte vernis om de verf te beschermen

 26. Conny

  10 augustus 2016 om 21:15

  Hallo wij hebben zwarte geverfde kasten die hebben we ook met de krijtbord gedaan maar moest 3 keer. Is het beter om de kast het eerst met grondlak te behandelen.

  Groetjes conny

 27. Connie

  20 augustus 2016 om 13:02

  Hoi Femke,

  Wij hebben een ander huis gekocht en nu wil ik de houten schrootjes waarmee de schuine wanden van de slaapkamers zijn betimmerd met de krijtverf van de Gamma Wood & Wall schilderen. Denk jij dat die verf daarvoor geschikt is en sterk genoeg? En zou ik dan ook een waslaag daarover heen moeten aanbrengen t bescherming?

  Groet,

  Connie

 28. Joyce

  21 augustus 2016 om 16:35

  Ervaring bloedhout, lakmeubels, schuren en krijtverf
  Ontvetten ja,Schuren ja, weer ontvetten ja, gronden ja
  Antiek koloniaal stuk, mahonie fineer stoel en beuken stoel. Bij annie sloan verf wordt gezegd dat het geen krijt bevat (geheim recept) en dus moet er bij andere stukken wel geschuurd worden. Mijn mahonie stoel was gelakt en na flink schuren werd de mulitprimer tegen bloedhout donkerroze. Na drie lagen was deze pas overschilderbaar. De volgende mahonie stoel eerst geseald (kunsthars, maar natuurlijke schellak (is eigenlijk politoer). Men zegt deze niet op te schuren omdat het hout dan niet meer goed geseald is. Nadeel is dat het weer spekglad wordt en dat de primer er met je nagel is af te halen. Dus of wel schuren en weer een laag of primen en doorgaan tot je laag helemaal wit is.
  Het koloniale stuk had ik alleen gesopt met st’ marc maar na 2 lagen krijtverf (gamma) heb ik door slechte hechting er alles weer afgesopt met st’marc en toch flink opgeschuurd. Mijn beuken stoel ontvet met st’marc en de lak met fijn schuurpapier geschuurd, weer ontvet met ammoniac. Na 1 laag multiprimer tegen bloedhout (voor de zekerheid) en een laag krijtverf heb ik alles er weer afgesopt omdat op sommige plaatsen het er weer afging met opschuren. Gekozen om het toch groffer weg te schuren.
  Dus ik ben van mening om flink te soppen, dan aardig wat lak weg te schuren, weer ontvetten en te primen! Meer werk maar dat is beter als ontevreden zijn na minder werk.

 29. Ida

  2 september 2016 om 18:59

  Hoi ik heb een eikenkastmoet je die eerst met grondverf doen voor dat je het met gamma krijtverf doet en moet je die kast ook eerst scheuren gr

 30. Sylvia

  8 oktober 2016 om 12:29

  Hallo,

  Ik heb net mijn stoffen poef in de kalkverf gezet, verf is van Annie Sloan Chalk paint. De poef was camelkleur en is nu Graphite donker grijs.
  Ben er super blij mee. Heb het nu voor de 2e x geverfd, misschien is een 3e laag nog nodig…..!

 31. Femke

  10 oktober 2016 om 11:11

  Wat leuk om te horen! Leuk om zo de poef een nieuwe uitstraling te geven.

 32. ruud

  17 januari 2017 om 18:37

  de schoolbord verf kan je met schoon water reinigen
  de beste manier want als je vetige schoonmiddelen gebruikt
  laat het LOS.

 33. reina

  16 februari 2017 om 16:34

  goede middag ik heb een grote pot bluish black gekocht in de winkel zeiden ze dat dit een mooie zwarte kleur zou wezen nu blijkt dat ie donker grijs is dit was niet mijn bedoeling!!

Laat een reactie achter